
Gmail je jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších e-mailových platforem na světě. Gmail mezi svými různými nástroji a funkcemi umožňuje i zrušení odeslání e-mailů. Tímto způsobem se můžete vyhnout odesílání neúplných e-mailů nebo e-mailů nesprávným příjemcům.
Pro prodloužení doby povolené pro vrácení odeslání e-mailů zpět nabízí Gmail vlastní nastavení. Tento článek vysvětluje tuto a další speciální funkce, které můžete použít k udržení a zlepšení komunikace prostřednictvím e-mailu.
Odesílání e-mailů z Gmailu zrušte jednoduchým způsobem
Funkce vrácení e-mailu zpět v Gmailu je užitečná zejména v případě, že hodně pracujete, opravujete a odesíláte mnoho e-mailů denně. Představte si, že musíte odeslat zprávu a o pár minut později si uvědomíte, že potřebujete přidat informace. Díky této době zrušení můžete odeslání vrátit zpět, e-mail upravit a odeslat znovu. To vám pomůže odeslat celou zprávu a nezahltí doručenou poštu příjemce. Neuvidí různé uskutečněné zásilky, ale obdrží pouze konečnou verzi. Navíc, přestože jde o mimořádně užitečnou funkci, kterou ne všichni uživatelé využívají, její aktivace je velmi jednoduchá.
Chcete-li v Gmailu vrátit zpět odeslání e-mailu, protože jej potřebujete opravit nebo jste jej odeslali nesprávně, postupujte takto. V levém dolním rohu odeslaného e-mailu se zobrazí štítek „Zpráva odeslána“. Vedle tohoto štítku také najdete možnosti „Vrátit zprávu zpět“ a „Zobrazit zprávu“.
Pokud kliknete na možnost Zpět, zpráva se automaticky smaže, jako byste ji nikdy neodeslali. Je to mimořádně užitečná funkce v případě, že jste omylem odeslali e-mail na konkrétní účet. Funkce není dokonalá. Pokud v této krátké době mezi odesláním a zrušením příjemce e-mail otevřel, je již hostován na jeho serveru a vy nad ním nemáte žádnou další kontrolu.
Když se vám podaří včas aktivovat funkci Undo, email do schránky příjemce nikdy nedorazí. Je to užitečná funkce, ale vyžaduje být rychlý, abyste se vyhnuli překvapením a snížili pravděpodobnost, že druhý uživatel obdrží neúplný e-mail, s chybami nebo přímo zacílený na jiného uživatele.
Kroky ke zrušení odesílání e-mailů v Gmailu
Konfigurace umožňuje vybrat až 30 sekund jako okno pro zrušení odeslání. Postup je velmi jednoduchý a nevyžaduje rozsáhlé znalosti ani další nástroje. Postupujte takto:
- Otevřete platformu Gmail z počítače.
- Stiskněte ikonu Nastavení (ozubené kolo).
- Vyberte možnost Další nastavení.
- Přejděte na kartu Obecné.
- Vyhledejte část Období zrušení zásilky nebo stiskněte Ctrl + F a zadejte zrušení zásilky.
- Vyberte čas v rozbalovací záložce, přičemž můžete vybrat 10, 20 nebo 30 sekund čekání.
V několika krocích můžete nakonfigurovat možnosti odesílání tak, aby se chybně odeslané e-maily vrátily zpět a zabránilo se jejich neúplnému přečtení nebo nesprávným očím. To však nejsou všechny doplňkové nebo speciální funkce, které vám Gmail nabízí pro vaše soukromí a péči.
Důvěrný režim v Gmailu
Další zajímavou alternativou pro větší soukromí a kvalitu při odesílání, psaní a čtení e-mailů je důvěrný režim Gmailu. Je to jedna z funkcí zahrnutých v nejnovější aktualizaci platformy a umožňuje důkladné ověření zabezpečení účtu.
Důvěrný režim je nedávný doplněk, jehož cílem je poskytnout uživatelům větší zabezpečení a kontrolu nad jejich účty. Vzhledem k tomu, že e-mail je platformou pro komunikaci s okolním světem, je vždy zranitelný vůči hackerům, kteří se snaží ukrást naše osobní údaje. Odemknutí nové funkce Důvěrný režim přidává další vrstvy ochrany.
Proces začíná napsáním běžného e-mailu. V pravém dolním rohu se zobrazí ikona ve tvaru visacího zámku. Jeho stisknutím se otevře panel nastavení s dalšími možnostmi pro ochranu obsahu vašich e-mailů a vašeho účtu obecně.
Použití tohoto režimu odstraní zprávu, jakmile uplyne čas, který nakonfigurujeme. Po zásilce tak nezůstanou žádné stopy. Je to něco podobného, co se děje v WhatsApp nebo Telegramu s pomíjivými zprávami. Pomocí důvěrného režimu nebudete moci přeposlat, stáhnout nebo provést jakýkoli typ konkrétní akce s vybranou zprávou.
Dodatečné zabezpečení
Další vrstvou ochrany e-mailů v Gmailu jsou hesla. Můžete si vygenerovat heslo pro přístup k e-mailu, které se odešle prostřednictvím SMS na telefonní číslo propojené s vaším účtem. Jedná se o další opatření pro správu e-mailů a prevenci překvapení nebo vzdáleného přístupu a kontroly ze strany hackerů či jiných neoprávněných osob.
Důvody pro zrušení zásilky a větší ochrana v e-mailech z Gmailu
S cílem zajistit větší zabezpečení vašeho účtu Gmail a správné doručování vašich e-mailů jsou tyto nové funkce velmi praktické. Často, když odešleme e-mail a rychle si uvědomíme, že jsme vynechali nějaké informace, můžeme tento nástroj použít přímo z platformy. Jediným kliknutím a během pouhých 30 sekund je možné e-mail smazat a zabránit příjemci v přečtení neúplné nebo nesprávné zprávy.
Pokud jde o důvěrný režim, přidává vašim e-mailům další vrstvu zabezpečení a soukromí. V době, kdy je kybernetická bezpečnost jednou z hlavních obav uživatelů, je ceněno, že existují možnosti, které chrání jak obsah, tak přístup, a také způsoby, jak zajistit kontrolu nad účtem. Pokud pravidelně používáte Gmail, jistě shledáte tyto nové funkce užitečnými. Jsou součástí neustálých vylepšení, která Google provádí, aby platforma zůstala tak populární. Proto patří Gmail mezi nejoblíbenější a nejvšestrannější e-mailové klienty na světě. A vše nasvědčuje tomu, že jím bude i nadále.
